Hoe kan je je goed voelen? En wat heb je aan negatieve gevoelens? Door zorgzaam te voelen, leer je gevoel beter te begrijpen en ga je beter met moeilijke gevoelens om zonder dat ze je overspoelen.
Gevoelens zijn er niet om je lastig te vallen. Het is maar hoe je ermee omgaat en hoe je je gevoelens interpreteert. Besef goed dat je gevoel veroordelen, vermijden, ontkennen, negeren of op een andere manier onderdrukken kan leiden tot psychisch lijden en psychische stoornissen. Tijdelijk is het niet zo’n probleem maar structureel wel. Het is van groot belang te leren gevoelens te erkennen en te accepteren, en regelmatig naar hun boodschap te luisteren.
Je gevoelens fungeren als boodschappers net als de lampjes die op het dashboard van een auto oplichten. Ze geven aan wat er aan de hand is. Niet altijd even duidelijk. Maar ze bieden een innerlijk kompas. Ze pogen je te helpen en betekenis te geven aan je ervaringen. Basale gevoelens zoals angst, boosheid, afschuw, verrassing, blijdschap, verdriet en liefde hebben elk hun unieke boodschappen die je duidelijk maken wat er aan de hand is en wat je nodig hebt.
Mensen lijken heel geavanceerde wezens, maar zijn kwetsbaar en daardoor emotioneel niet altijd even stabiel. Als baby en als kind bijvoorbeeld heb je veel bescherming en verzorging nodig. Maar ook als volwassenen ben je nog steeds erg afhankelijk van anderen. Om goed met hen om te gaan en om je te beschermen kunnen gevoelens erg sterk zijn. Het helpt als je de functie van gevoelens erkent en de kracht ervan accepteert. Dat is spannend, maar gevoelens onderdrukken is over het algemeen veel zwaarder. Leer liever goed naar je emoties luisteren en ga zorgzaam met ze om. En zorg dat je hun waardevolle boodschappen niet mist.
Gevoel bestaat uit meerdere lagen. Emoties zijn de automatische lichamelijke reacties die in reactie op gebeurtenissen ontstaan en gericht zijn op overleving en bevrediging van primaire behoeften. En gevoelens zijn de gewaarwordingen, ervaringen en belevingen van je emoties. Ze ontstaan vanuit emoties, gedachten en andere gevoelens. Ik hou het liever simpel en spreek over allen als gevoelens. Je gevoel belicht kleurrijk de wereld om je heen en fungeert als een soort innerlijk kompas dat je vertelt wat er goed en slecht voor je is.
Gevoelens kunnen erg overweldigend zijn. Ze geven niet altijd even duidelijke boodschappen af. Daarbij is het best lastig dat heftige gevoelens het bewuste denken bemoeilijkt en je gedrag en impulsen sterk kan beïnvloeden. Ze kunnen ook erg pijnlijk aanvoelen en gemengde gevoelens kunnen erg verwarrend zijn en tegenstrijdige boodschappen afgeven. Ze passen niet altijd bij de realiteit. Positieve gevoelens zijn niet altijd positief en negatieve gevoelens niet altijd negatief. Zo kan lachen gemeen zijn en kan angst of boosheid je goed beschermen bij gevaar. Je kan ook zonder een duidelijke aanleiding angst voelen, of je kan liefde voelen voor iemand die je slecht behandelt.
Gevoelens zijn soms dus complex en moeilijk te interpreteren. Maar door je gevoelens op waarde te schatten en de diepere betekenis te onderzoeken, krijg je inzichten. Dat kan uitdagend zijn, maar het is vrijwel altijd de moeite waard. Soms lijkt het wel alsof je geheime boodschappen van een primitief oermens moet decoderen, maar hoe vaker je het doet, hoe beter je het gaat begrijpen. Zorgzaam voelen is een waardevolle vaardigheid die je kunt ontwikkelen en waardoor je emotioneel stabieler wordt en beter met uitdagingen en stressvolle situaties om kunt gaan.
Bij zorgzaam voelen richt je je op accepteren, omarmen, erkennen, onderzoeken, begrijpen, verzorgen en verwerken van al je gevoelens. Door je gevoelens bewust met aandacht te voelen, ontstaat inzicht, vrede en tevredenheid. En door middel van medeleven leer je pijn te aanvaarden, voorkom je onnodig lijden en ga je er op een gezonde manier met moeilijke stressvolle situaties om. Ik nodig je uit om vaker op ontdekkingstocht in de wereld van je gevoelens te gaan en gevoelens als waardevolle aanwijzingen te zien die je helpen te overleven, te groeien en goed te gedijen in je leven.